Tillidsvalgte i DM får flere muligheder for at uddanne sig og dele erfaringer

Del artikel:
Af Anna Dalsgaard

DM imødekommer nu mange tillidsvalgtes ønsker om netværk og erfaringsudveksling ved at tilpasse TR-uddannelsen med et online-læringsunivers og ved at oprette netværk rundt om i landet.

DM’s TR-undersøgelse fra 2019 viser, at 44 procent af tillidsrepræsentanterne og suppleanterne ønsker sig netværk med andre tillidsvalgte og mulighed for at udveksle erfaringer og få inspiration fra andre. Samtidig oplever 95 procent, at TR-uddannelsen klæder dem godt på til rollen som tillidsrepræsentant.

Men TR-undersøgelsen viser også, at 70 procent af de tillidsvalgte ikke har den tid, de kunne ønske sig til tillidshvervet, og derfor heller ikke altid kan sætte tid af til at tage på uddannelse.

”Sammenholdt med den viden vi har om, at mange nyvalgte på grund af ventelister ofte venter lidt for længe, inden de kommer i gang med grunduddannelsen, giver et digitalt læringsunivers god menig. Det øger tilgængeligheden, og man kan tilegne sig viden, når man har behov og tid”, siger forhandlingschef i DM, Louise Kanstrup Petersen.

Vi skal finde balancen mellem uddannelse og netværk

DM har således lyttet til de tillidsvalgtes ønsker om netværk og større mulighed for erfaringsudveksling ved at tilpasse TR-uddannelsen med et digitalt videns- og uddannelsesunivers, som er ved at blive udviklet, og ved at oprette netværk for tillidsvalgte.

”Fremadrettet er det afgørende, at vi finder den rette balance mellem uddannelse og netværk, så de spiller sammen og opfylder de behov, som de tillidsvalgte har for at få og dele viden ”, siger Louise Kanstrup Petersen.

Vores ønske er, at tillidsrepræsentanterne skal kunne løse deres opgaver bedst muligt, og formålet med at skabe et samspil mellem uddannelse og netværk er blandt andet, at det kan gøre DM og tillidsrepræsentanterne mere synlige på arbejdspladserne samtidig med, at vi når længere ud til de tillidsvalgte”, siger hun.

Nystartede netværk

I slutningen af januar og begyndelsen af februar har DM startet fem netværk sammen med tillidsvalgte i fem regioner.

Med netværkene tilbyder DM en platform og en tryg base til både nuværende og potentielle tillidsvalgte, hvor man kan få svar på spørgsmål og bruge hinandens erfaringer.

”Vi mener, at vi i højere grad hjælper de tillidsvalgte ved at møde dem der, hvor de er. På den måde styrker vi også DM’s lokale forankring på arbejdspladserne”, siger Louise Kanstrup Petersen.

”Vi tror også på, at gode uddannelsesmuligheder kombineret med netværk, kan få flere potentielle kandidater til at vove springet ud i et tillidshverv”, siger forhandlingschefen.

Uddannelse og netværk kan skabe større rækkevidde

DM mener, at det er muligt at nå flere tillidsvalgte, ved at mødes med dem rundt i landet, ligesom der kan være et potentiale i fremadrettet at lægge temaer fra TR-uddannelsen ud i netværkene og i højere grad involvere erfarne tillidsvalgte i sparring.

Det kunne fx være udvalgte elementer fra de to diplomuddannelser, som DM har valgt at nedlægge, som led i en omprioritering af ressourcerne til at understøtte de tillidsvalgte ude på arbejdspladserne.

”Tanken er, at man kan tilbyde den samme viden om udvalgte temaer ude i netværkene, hvis der er stemning for det, og temaerne egner sig til at komme ud i netværkene”, siger Louise Kanstrup Pedersen, som understreger, at man stadig kan vælge en diplomuddannelse i forhandling og ledelse.

En af intentionerne er også, at de lokale handlefællesskaber bliver stærkere, når man som det første møder sit netværk og derefter kan følges ad og sparre i det uddannelsesunivers og rådgivningsflow, som man møder i DM.

Netværkene kan ligeledes være en støtte for de tillidsvalgte, så de kan skabe et større engagement på arbejdspladserne.

”Vi har brug for stærke fagforeninger. Derfor prioriterer vi nu fællesskabet endnu mere, og her spiller netværkene en stor rolle, så vi fortsat kan forbedre løn- og arbejdsvilkår”, siger forhandlingschefen.

Alle tillidsvalgte får adgang til et læringsunivers

DM er i gang med at udvikle et online-læringsunivers, som alle tillidsvalgte fremover skal have adgang til, lige så snart de er valgt til et tillidshverv i DM. Første etape forventes at være færdig inden sommerferien 2020.

Gitte Grønkær Svendsen er projektleder på TR-uddannelsen i DM, og hun fortæller, at det allervigtigste princip i tilpasningen af TR-uddannelsen er større tilgængelighed til uddannelse.

”De tillidsvalgte har mange forskellige ønsker til viden og værktøjer, og timing er afgørende i forhold til deres virkelighed på arbejdspladserne. Derfor giver det god mening at tilpasse TR-uddannelsen, så vi bliver maksimalt fleksible, så man kan få den viden, man har brug for, når man har brug for den”, siger hun.

E-læring og tilstedeværelsesundervisning er en stærk kombi

Gitte Grønkær Svendsen fortæller, at det digitale læringsunivers kommer til at indeholde teoritekster og videoundervisning, suppleret med opgaver indenfor en række centrale temaer.

”Det betyder, at deltagerne har mulighed for at få et grundlæggende kendskab til stoffet fra e-læringsuniverset, så vi kan udnytte tilstedeværelsesundervisningen endnu bedre. Vi kan gå tættere på den enkelte og åbne op for sparring på den enkelte case, så undervisningen i endnu højere grad bliver problemorienteret” siger Gitte Grønkær Svendsen.

”Man kan sige, at forskellen på det, vi vil med e-læringsmodulerne og tilstedeværelsesundervisningen er, at man i e-læringsuniverset får noget af det, man har brug for her og nu, mens man i et tilstedeværelseskursus får noget fordybelsestid sammen”, siger hun.

Hold øje med din mail, TR-NYT og Facebookgruppen for tillidsvalgte, når vi i løbet af foråret lancerer de første digitale moduler.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}