Fagforeninger og arbejdsgivere: Dine kolleger kan få helt andre opgaver og nye arbejdssteder

Del artikel:

Som TR kan du arbejde for, at der skabes klare rammer og retningslinjer for de nye opgaver, og at I måske indgår lokalaftaler om vilkårene for de ansatte. Som AMR har du en rolle, når det handler om, at kollegerne skal kunne udføre nye opgaver fagligt og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Samtlige fagforeninger og arbejdsgivere på det kommunale og regionale område har indgået såkaldte fælleserklæringer eller aftaler om, at medarbejdere i kommuner og regioner under corona-krisen kan få nye opgaver, som muligvis også skal udføres på et andet arbejdssted. Vi forventer også at der snart kommer en tilsvarende aftale på det statslige område.

Budskabet er, at vi står sammen i den offentlige sektor om at løse den krise, der er opstået

Budskabet til alle er, at vi står sammen i den offentlige sektor om at løse den krise, der er opstået, og at vi sammen fortsætter kampen mod, at corona-virus spreder sig, og afbøder virkningen der, hvor virus har spredt sig.

Helt nye - måske ikke-akademiske - opgaver

Overordnet betyder aftalerne, at medarbejdere i kommuner og regioner kan blive flyttet til andre opgaver - og ved et andet tjenestested - end dem, de er ansat til. Det kan også være opgaver, som ligger uden for medarbejderens overenskomstområde, fx ikke-akademisk arbejde.

Du og dine kolleger kan således blive anvist opgaver i kritiske funktioner, som ligger på andre tidspunkter, lokaliteter og eller overenskomst- og fagområder end I normalt arbejder på.

Det betyder, at alle medarbejdere i kommuner og regioner skal være klar til at udføre opgaver, som ellers normalt ville blive udført af andre personalegrupper og efter andre overenskomster end den, de er ansat på.

Dog står det tydeligt i fælleserklæringerne, at varetagelsen af andre opgaver forsat skal ske med afsæt i eksisterende overenskomster og aftaler. Det betyder, at hvis I skal varetage andre opgaver, skal det fortsat ske i henhold til de overenskomster og aftaler, som gælder for jeres sædvanlige ansættelse, og som fremgår af ansættelsesbrevene.

Derfor skal du som tillidsrepræsentant så vidt muligt inddrages, hvis dine kolleger får nye opgaver, og derfor skal du arbejde for, at der på din arbejdslads skabes klare rammer og retningslinjer for de nye opgaver, og at I måske endda indgår lokalaftaler om vilkårene for de ansatte. I de lokale aftaler er det fx vigtigt at aftale vilkår ved aften/nat/weekendarbejde.

På det regionale områder er der ved at blive landet en fælles aftale der dækker alle 5 regioner. Der er ikke udsigt til at vi får en tilsvarende central aftale der dækker alle 98 kommuner, så på det kommunale område bliver opgaven med at aftaledække udlånsstillingerne større.

Vi har på nuværende tidspunkt set eksempel fra en kommune, hvor aftalen er, at medarbejderne får deres sædvanlige løn, at man vil få aften/nat/weekendtillæg efter samme regler som den faggruppe man midlertidigt arbejder sammen med – og hvis det arbejde man midlertidigt arbejder med er højere lønnet end ens sædvanlige arbejde, så får man et skønsmæssigt engangsvederlag der dækker differencen når perioden er overstået.

Nødvendig oplæring

I aftalerne hedder det, at ”begge parter er opmærksomme på situationens alvorlige karakter, som kræver stor gensidig fleksibilitet, hurtighed og vilje til at finde smidige løsninger. De kritiske funktioner og opgaver i tilknytning hertil, der skal varetages, er forskellige fra kommune til kommune, og vil kunne udvikle sig og skal kunne fungere med meget kort varsel”.

Aftalen opfordrer til, at de ansatte i videst muligt omfang tages med på råd i forbindelse med ændringer i arbejdsopgaven mv., og at ansatte får den nødvendige oplæring og instruktion.

”Ved varetagelse af opgaver indenfor anden overenskomst/fagområde tages der også hensyn til den ansattes faglighed ift. de opgaver, der skal udføres.”, hedder det i aftalen.

Aftalen slår fast, at den bestemmelse vi også kender fra arbejdsmiljølovgivningen fortsat gælder, så ved planlægning af nye opgaver skal arbejdsgiver tage hensyn til medarbejdernes sikkerhed og sundhed. Det betyder blandt andet, at arbejdsgiver skal sørge for oplæring og evt. værnemidler.

Som arbejdsmiljørepræsentant kan du være med til at sikre, at kollegernes eventuelle bekymringer og spørgsmål bliver håndteret af ledelsen. Der vil givetvis være kollegaer, der med glæde kaster sig ud i nye opgaver og andre der er mere bekymrede for, hvordan det hele skal gå. Begge synspunkter skal høres og arbejdsmiljørepræsentanten har her en vigtig rolle at spille, men at sikre at der kommer gode svar til de bekymrede.

DM opfordrer og anbefaler

DM opfordrer tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter til, at:

Holde fokus på det lokale samarbejde (SU/MED). Det er afgørende at de mange spørgsmål fra kollegerne besvares så lokalt som muligt. Derfor opfordrer vi til - og anbefaler - mest mulig lokal dialog om forhold og vilkår.

Vi anbefaler at alle møder i diverse SU/MED ikke bare opretholdes, men at der, om nødvendigt, indkaldes til ekstraordinære møder, hvor ledelse og medarbejdere drøfter den aktuelle situation, herunder:

  • Mulighederne for at flytte medarbejdere til andre tjenestesteder
  • Mulighed for at tildele andre opgaver mm
  • Oplæring
  • Sikring af at alt arbejde kan udføres fagligt og sundhedsmæssigt ansvarligt
  • Oprettelsen af jobbanker, hvor medarbejderne kan registrere deres kompetencer, så arbejdsgiverne ved hvilke kompetencer der er at trække på
  • Indgåelse af lokalaftaler om arbejdstid: Da medarbejderne fortsat er ansat og aflønnes efter deres egne overenskomstmæssige vilkår kan det blive aktuelt at drøfte honorering af arbejde på skæve tider / indgå lokale arbejdstidsaftaler. Det er dog DM’s anbefaling, at alle udviser størst mulig fleksibilitet og at eventuelle tvister omkring honorering udsættes til denne ekstraordinære situation er overstået. Som tillidsrepræsentant kan du påpege dette overfor ledelsen og i den forbindelse opfordre medlemmer til at registrere deres arbejdstid.

Læs mere om aftalerne i DM’s Q&A

Læs mere om, hvad du kan gøre for dine kolleger, som bliver urolige og bekymrede over de nye ukendte forhold i artiklen:
Arbejdsliv under covid-19: Sammen hver for sig med TR som bindeled

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}