Guide: Sådan holder du fri i din ferie

© Morten Bengtsson

Del artikel:

Du har glædet dig til ferien, men alligevel er det svært for mange at geare helt ned og slippe arbejdet. God ferie kræver forberedelse. Og ligesom det tager tid at komme tilbage efter ferien, tager det typisk også et par dage at geare ned. Læs vores råd til dig, der har svært ved at sige på gensyn til jobbet.

Forbered din ferie

Brug tid på at forberede din ferie. Hvis det kan lade sig gøre, så undgå at tage nye opgaver ind de sidste dage inden ferien. Det er en god idé at få ryddet op på dit fysiske skrivebord og i indbakken. Det giver ro og skaber overblik, når du er tilbage på jobbet.

Lav klare aftaler med din leder om, at du enten holder helt fri eller hvor meget du forventes at være på. Vær også tydelig både overfor kolleger og eksterne samarbejdspartnere. Lav aftaler om, hvem der passer dine områder, mens du er væk.

Læg en plan for de første dage efter ferien

Brug tid på at skrive ned, hvad du skal lave, når du kommer tilbage fra ferien. Mange bliver stressede under ferien, fordi de tænker på alle de opgaver, der venter efter ferien. Har du dannet dig et overblik inden ferien, kan det give dig ro til at holde fri. Hvis det alligevel presser sig på med to-do lister, så hav en bog, som du skriver det hele ned i og kan lægge væk.

Sæt tid af den første arbejdsdag til at komme op i omdrejninger igen, tjekke mails og få overblik over dine opgaver.

Fjern apps og mails fra telefonen

Er din private telefon også din arbejdstelefon, kan du afinstallere de apps og mails, du bruger i arbejdsmæssigt regi midlertidigt, så du undgår at blive mindet om jobbet under ferien. Har du ikke lyst til at slette eller afinstallere, så slå notifikationer fra. Vær opmærksom på vanens magt, når det kommer til lige at tjekke fx mails og kalendere.

Udnyt din kreativitet, men sæt grænser

Måske du vil opleve kreativiteten og idéerne blomstre, når du er væk fra skrivebordet. Det kan være en god ide at have en fysisk bog at skrive idéerne ned i, så du ikke skal tænde computeren for at fastholde dem (så kommer du nemlig let til at arbejdere videre med dem).

Og så sæt en grænse: At få idéer er helt fint, men at give sig i kast med dem, går det måske for meget udover ferien.

Snak om kulturen på arbejdspladsen

Måske I har en kultur på arbejdspladsen, hvor alle tjekker mails i ferien.

Det kan være en god idé at overveje, om det egentlig er en forventning fra ledelsen – eller om det er dig selv og dine kolleger, der har fået skabt en uhensigtsmæssig kultur. Vær åben og tal med kollegerne om det, så I er enige om retningslinjer og forventninger.

Vend godt tilbage

Hvis du er et af de mennesker, hvor overgange fra ferie til arbejde kan være udfordrende, kan det være en god idé at lade op til arbejdsstart de sidste dage i ferien. Det hele handler om, at du lærer dig selv at kende og finder ud af, hvad der virker for dig.

Som udgangspunkt anbefaler vi ikke, at du begynder at tjekke mails i din ferie, men for nogle mennesker giver det ro. Det er dog tit en god idé at sætte grænsen, før du begynder selv at sende mails.

Hvis du er i en arbejds- eller livssituation, der giver en belastningsreaktion, vil du tit kunne mærke stresssymptomerne vende stærkt tilbage de sidste dage af ferien. Hvis du oplever det, så kontakt DM's karriererådgivning, så vi kan guide dig bedst igennem.

God ferie!

Har du spørgsmål?

Har du uddybende spørgsmål efter at have læst denne guide, så kontakt din tillidsvalgte eller os. 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}