Nye chefaftaler på undervisningsområdet

Del artikel:
Af Christine Espholm

Den 1. januar 2019 træder nye regler i kraft for chefer på undervisningsområdet. DM står klar med rådgivning, så du er godt klædt på til dine nye muligheder.

Aftalerne gælder for professionshøjskoler, erhvervsakademier, Medie- og Journalisthøjskolen og de maritime uddannelsesinstitutioner samt gymnasier, erhvervsskoler og voksenuddannelsescentre. De omfatter alle chefstillinger med personaleledelse, lige fra rektor og direktør til fx uddannelsesledere.

De nye aftaler betyder, at du får helt nye måder at sammensætte og forhandle løn på og muligheder for at aftale særlige fratrædelsesvilkår som en del af ansættelsesvilkårene.

Allerede ansatte kan vælge at overgå til de nye regler efter individuel aftale. Efter DM’s vurdering kan der være fordele ved at gøre det, men det afhænger af en konkret vurdering. Vi anbefaler derfor, at du kontakter os i forbindelse med ansættelse og ved eventuel overgang til de nye regler.

Nye lønvilkår

I de nye aftaler er der ingen opdeling af lønnen i lønrammer og cheflønstillæg som i de nuværende regler. Fremover aftales en samlet løn ud fra stillingens organisatoriske niveau og ansvarsområder samt chefens kvalifikationer. Lønnen aftales mellem den enkelte chef og arbejdsgiver.

Når hele lønnen aftales lokalt, får de lokale forhold i institutionen og dine individuelle kompetencer større og mere synlig position i lønforhandlingen. Det betyder, at institutionerne må udvikle nye lønpolitikker, og at du som chef må have opmærksomhed på, hvordan det påvirker dine forhandlingsmuligheder.

Fratrædelsesvilkår

De nye aftaler indeholder rammer om særlige fratrædelsesvilkår. Som del af ansættelsesvilkårene kan således indgås aftale om forlænget opsigelsesvarsel og fratrædelsesgodtgørelse ved uansøgt afsked. Rammerne er forskellige for øverste institutionschef og øvrige chefer. Det er DM’s erfaring, at det kan være en fordel for dig som chef af have en aftale om fratrædelsesvilkår.

Overenskomstdækning af nye områder

Før OK18 var området dækket af mange forskellige aftaler og ansættelsesformer, og nogle dele af området var slet ikke overenskomstdækket, fx erhvervsakademierne. Under OK18 var det især vigtigt for DM at få dækket områder, hvor medlemmerne ikke var omfattet af overenskomster, og hvor DM ikke havde mulighed for at forhandle. Det er sket med de nye aftaler. Samtidig har DM nu fået del i forhandlingsretten for chefer ved erhvervsakademier, gymnasier og erhvervsskoler.

Rådgivning

I DM står vi klar til at rådgive dig. Og vi opfordrer til at du kontakter os, hvis du står over for et nyt job eller ønsker at overgå til ansættelse efter de nye aftaler. Vi kan rådgive om alt fra lønniveau, forhandling af fratrædelsesvilkår, ansættelsesform mm.

I løbet af 2018 vil vi lancere en række nye rådgivningsværktøjer til brug for dig som chef på undervisningsområdet.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}