Gå til sidens indhold

Naturvidenskab, sundhed og miljø

Læs artikler af forskere, eksperter og journalister om fx idræt, nano- eller bioteknologi, klima, natur og folkesundhed. I LinkedIn-gruppen DM Naturvidenskab, sundhed og miljø kan du få besked om nye artikler og faglige oplæg i DM.

 • 20. august 2018 Et lille skub til en asteroide i rummet skal forhindre masse­ødelæggelse på jorden

  Astrofysiker Line Drube skal rådgive FN, hvis en faretruende asteroide har kurs mod jorden – altså “de mindre asteroider, som måske blot ødelægger noget på størrelse med København eller Danmark”, forklarer hun.

  Læs mere
 • 20. august 2018 Solstorme er den moderne teknologis akilleshæl

  Eksplosioner på solen er skyld i lammelsen af alt fra telekommunikation til flytrafik. Og i 2017 kom solstorme på den danske beredskabsliste som noget, samfundet skal gardere sig imod. “Det er vores afhængighed af moderne teknologi, der gør os skrøbelige over for solstorme, men vi kan blive bedre til at forudsige dem”, siger astrofysikere.

  Læs mere
 • 20. august 2018 Glem katastrofe­filmene, vi har godt styr på epidemierne

  Film og tv er fyldt med dystopiske fortællinger om hærgende vira. Men i virkelighedens verden er vi ret beredte, fortæller en dansk biokemiker, der har opfundet et apparat, der kan teste for alle kendte vira i verden på én gang.

  Læs mere
 • 14. juni 2018 Søstre står bag forskning i verdensklasse

  At vriste fortællinger om årtusinders klimaforandringer ud af et lille stykke is eller pille ­bevismateriale op fra jorden. Dét er arbejdsglæde for ­Dorthe og Trine Dahl-Jensen, i dag henholdsvis professor i glaciologi og en del af den seismiske tjeneste under GEUS.

  Læs mere
 • 12. juni 2018 En skuffelse endte som et gennembrud

  Anerkendt forsker har designet flere unikke materialer, inklusive katalysatorer, som fx kan bruges til at fjerne giftstoffer i vand. Husk at have øjnene åbne for andre egenskaber end den, du gik efter, siger kvinden bag.

  Læs mere
 • 12. juni 2018 Harvard: Det er grundforskningen, der giver ny medicin

  En undersøgelse fra Harvard University viser, at vi kan takke grundforskningen for de fleste medicinske præparater. Novo Nordisk bekræfter, at virksomhedens vigtigste lægemidler skyldes grundvidenskabelige opdagelser og samarbejde med universiteterne.

  Læs mere
 • 04. maj 2018 Landet, der råbte ulv

  Ulven er tilbage i Danmark, og det har startet en hed debat om, hvorvidt der er plads til rovdyret. Historisk har ulven symboliseret fadermord, pædofili og sodomi. Og under hekseprocesserne var den symbol på en utæmmet natur, som går imod naturen selv, siger idéhistoriker.

  Læs mere
 • 07. februar 2018 Befolkningen hjælper naturvidenskabelige forskere

  Med en lille indsats kan den enkelte borger være med til at udøve forskning og bidrage til kæmpestore forskningsresultater. Citizen science er et hit for både borgere og forskere. Ikke mindst inden for den naturvidenskabelige forskning.

  Læs mere